tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Maailma on pelottavan avara II

Olkaamme avoimia ja suhtautukaamme ennakkoluulottomasti, mihin ikinä katseemme osuukaan. Punnitkaamme kaikki, ja pitäkäämme se, mikä hyvää on.

Oletteko valmiit? Muistakaa, ei ennakkoasenteita. Suhtautukaa avoimesti.

Tuolta.

En ymmärrä, mutta sehän kertoo vain, että en ymmärrä. Jonkin ongelman nämä ihmiset tässä kokevat. Tajuan siitä ongelmasta vain ihan ulommaiset reunat, en oikein niitäkään.

Kommentteja?

15 kommenttia:

Anonymous tiina kirjoitti...

Ei ummarra. Kyllä mä ainakin käyn mieluummin naistenvessassa, koska miestenvessassa haisee ja on pisaroita...

No mutta tosissaan, niin kai tuo voi olla ongelma transsukupuolisille ihmisille.

7:16 ip.  
Anonymous Samuel kirjoitti...

Eikö tuo nyt ole trolli???
Vaikka nykyään ei MISTÄÄN voi olla enää varma.

7:20 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Samuel,

ei missään nimessä ole trolli. HYY:n tasa-arvosuunnitelmassa on erikseen nostettu sama ongelma, pakkosukupuolittaminen, esiin.

Idea on ymmärtääkseni, että ihmisellä pitää olla oikeus määritellä sukupuolensa miten tahtoo ja on väkivaltaa pakottaa hänet valitsemaan itsensä mieheksi tai naiseksi, mikä on kyllä melko konstruktivistinen käsitys sukupuolesta enkä minä ainakaan ymmärrä mitä sen sisällä on tai miltä pohjalta ajatus nousee (tämä on se kohta, mistä sanoin, että ymmmärrän ongelmasta vain uloimman reunan).

Mutta mutta, missä ne tytöt silloin luuhaa kun tietoa tekee mieli? Eufemia? Siren?

7:51 ip.  
Blogger Alcinoe kirjoitti...

Pakkosukupuolittaminen? Eikö maailmassa ole tärkeämpiäkin ongelmia ratkottavaksi? Pitäisikö sitä jakaa vessat sen mukaan, onko ykköshätä, kakkoshätä, pahoinvointi vai meikkaustarve? Pitäisikö tosiaan tyttökavereiden kanssa siinä varrotessa rupatella, kun ensin jonotettaisiin pisulle ja sitten puuteria korjaamaan? Entäpä koirakieltomerkit; onko schäffer syrjitty, jos kyltissä kuvataan terrieri? Minne on maailma menossa?

8:17 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

alcinoe,

tuohon on helppo vastata. Kukaan, siis yhtään kukaan, ei tiedä mihin maailma on menossa. Ilmeisesti kohti unisex-vessoja.

8:23 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Itse ainakin käyn mieluusti asioimassa miesten WC:ssä, jossa ei ole ainakaan kukaan himon hekumoissa tuskasteleva naisihminen kyttäämässä urosten vehkeitä. Naisten kohdalla pätee varmaan sama.

Unisex voi toimia joissakin paikoissa, jos sinne mahtuu vain 1 kerrallaan ja oven saa lukkoon, mutta useamman hengen baarivessa on vähän niin ja näin.

Tosin aika usein miesten puolella naisia näkee, jos naisten puolella on pitkät jonot, mutta menepä miehenä naisten puolelle...

En näe vessajaossa mitään ongelmaa, mutta jotkut tuntuvat näkevän.

Ehkä näille sukupuolineutraaleille pitäisi olla omat vessat, jossa voisivat keksiä uusia ongelmia keskenään.

8:49 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sukupuolisekavilla pitää vaan olla pokkaa mennä siihen vessaan joka on lähempänä/siistimpi/vähemmän jonoa. Niin minäkin tein.

Transseksuaaleillahan tuo on selkeä juttu, menevät sinne minkä kokevat oikeaksi. Kysymysmerkin arvoisia ovat ne jotka kokevat olevansa jossain välillä tai ulkopuolella. Syitä siihen voi olla monia, trauma, fetissi, raskaudenajan äidin hormonihärö joka aiheuttaa aivojen väärinkytkentää (selkeimmät näistä on transseksuaaleja, mut kai todettu lievempiäkin tapauksia) tai ihan vain sen takia että nyt sattuu jostain syystä tykkäämään olla sukupuolisekava.

Ongelmassa on kyse on siitä että joku voi olla niin naisellinen mies etteivät mitkään odotukset siitä miten Mies käyttäytyy, näyttää, tykkää, puhuu tai elehtii päde. (ulkoisia juttuja, opittuja/opittavissa, kulttuurisidonnaisia) Tällöin kategoria mies menettää tietoa välittävän merkityksensä lukuunottamatta haarovälin sisältöä/kromosomeja, jotka kuitenkin ovat aika epäoleellinen asia normaalissa kanssakäymisessä. Jos kyseinen taho ei halua luokittautua naiseksi, niin hän on parhaiten ilmaistavissa jonkunsortin sukupuolisena välimuotona. Mikäs siinä jos niin tykkää, täysin harmitonta kunhan ei firman asiakkaita pelota. Samoin toisinpäin ja muilla tavoilla olla perinteisten sukupuolimallien ulkopuolella.

nimim. kokemusta on

9:31 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

(Me molemmat olemme baarissa nähneet naisia miesten vessassa, mutta minä ainakaan en ole nähnyt naisten himon hekumoissa kyttäämässä naisten vehkeitä.)

Sikäli puhut asiaa, että ilmeisesti pitäisi olla erilliset vessa miehille, naisille ja kaikille, mutta ei kai sitä siihen voi jättää? Sukupuolten kirjo on valtavan laaja (ja tämän kanssa minä olen jopa melko tosissani) ja jos siitä lähdetään, että joka sortille pitää löytyä oma huussi, taloissa ei kohta muuta olekaan kuin vessoja.

Unisexkään ei käy koska se tuottaa sukupuolettomuutta (kuten lähdetekstistä opimme)ja jokaisellahan on oikeus manifestoida sukupuoltaan tai -puoliaan.

9:31 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Niin siis mun kommentti oli ano ykköselle.

Ano kakkonen: jotain ton tyyppistä kelausta mäkin hain, kun erikseen pyytämällä pyysin väkeä olemaan ennakkoluulottomia. Omaa kokemusta ei tosin ole, mutta tolle tasalle ymmärtää ihan järjelläkin.

9:34 ip.  
Blogger Eufemia kirjoitti...

Jaah, no, kutsusta.

Naureskelin tuota blogia jo itsekin, tosin täysin hyväntahtoisesti. Ongelmaa ei useimmille liene. Kuitenkin minulla on hyvä ystävä, joka on biologisesti nainen, mutta näytti nuorempana niin täysin määrittelemättömältä ja pukeutuikin ajoin aika miehisesti, että asia oli hänelle ongelma. Tai ei hänelle, vaan naisille kun hän meni naistenvessaan. Kerran joku kai alkoi jopa huutaa hänelle siitä, että mikä sika, kehtaakin marssia sisään noin vain. Hän alkoi sitten käydä miestenvessoissa, siellä ei kai valitettu. Hänelle olisi varmasti ainakin noina aikoina sopinut oikein hyvin, että virtsaaminen ei olisi edellyttänyt julkista sukupuolen määrittelyä.

9:57 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Sä teit muhun niin lähtemättömän vaikutuksen sillä, kun ymmärsit silloin kerran niiden hipinretkujen kapinajulistukset, että mä tietysti ajattelin että sä olet perehtynyt tähänkin hommaan ja osaat suoralta kädeltä sanoa, että toi liittyy tähän ja tähän ja on sillä ja tällä tavalla järkevää, vaikkei päältä uskoisi.

Mutta ehkä tämmöinen asia tosiaan on fiksumpaa palauttaa konkreettiselle tasolle, puhumme kuitenkin pissasta ja kakasta, hyvänen aika, eikä yrittääkään olla kauhean teoreettinen.

10:05 ip.  
Blogger Suojakänni kirjoitti...

Ei kai tässä ole kyse kuin siitä, että niin moni meistä sukupuoleltamme selkeistä normialistuksen uhreista haluaa pissata ja kakata rauhassa ilman että "vastakkaiseksi" koettua sukupuolistoa on kulmilla hengailemassa. Ns. "miehet" ovat tässä asiassa haavoittuvammassa asemassa, koska fyysisestä olemuksestaan johtuen joutuvat ryhmittymään avoimeen tilaan kusilaarin äärelle.

Itse en välitä asiasta tuon taivaallista, vaan kusen ja paskon aivan minne sattuu. Lukolliset unisex-vessat olisivat aivan käypä juttu - toden totta, jos esim. julkisissa tiloissa hyyskät ovat täysin identtisiä, miksi ihmeessä ne sukupuolitetaan väkisin? - mutta esim. ravintolatiloissa ne poistaisivat uroksilta urinaalin suoman nopeusedun ja houkuttaisivat virtsailemaan lavuaareihin.

10:17 ip.  
Anonymous anneli kirjoitti...

mihinkäs sinä kotona kuset. seinälle?

2:29 ip.  
Blogger Suojakänni kirjoitti...

Pytty on aika kova juttu. Kerran kovassa juopumustilassa olen pissinyt kaappiin, mutta se ei onneksi tapahtunut kotona.

Viittasin tuolla "hulvattomasti" siihen, että vapaata eriötä etsiessäni en koe rajoittavana seikkana sitä, onko ovessa kukon tai kanan kuva. Jos molemmat kopit ovat vapaita valitsen toki sen omalle sukupuolelleni osoitetun.

10:27 ip.  
Blogger Kami kirjoitti...

Enpä ymmärrä minäkään. En edes pysty tavoittamaan kys henkilön ajatusmaailmaa. Onko kyse siitä että jos tuntee olevansa maailmassa johon ei kuulu, täytyy koittaa muuttaa maailma itsensä kaltaiseksi?

Ja jos unohdetaan ne selkeimmät erot niin kyllähän minun käsittääkseni hormonaaliset erot on aika selkeät ja lisäksi monet muutkin rakenteelliset ja elimelliset erot. Vai voiko nainen sairastua eturauhassyöpään? :P

Näkisin että "sosiaaliset konstruktiot" ovat biologisen heijastumaa ja maailmassa jossa ihminen on kimaltava henkinen olento, biologista ei mielellään tarkastella kovin läheisesti. Maailma on täydellinen, mutta sanojen maailma on fiktiota ja aina melko kapea kuva todellisuudesta. Niitä ei pidä sekoittaa keskenään.

12:06 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu