perjantaina, joulukuuta 31, 2004

Lomalle Thaimaahan

Kukaan ei voi kiistää Aasian katastrofin hirmuista inhimillistä hintaa (paitsi Iltalehden lööppitoimittaja, joka katsoi asialliseksi avata uutisoinnin lööpillä "Ellen pakeni tappaja-aaltoa kukkulalle).

Kaikken kamalin puoli ei kuitenkaan ole välitön ihmisten ja taloudellisten arvojen tuho. Kamalinta on, jos turismi lamaantuu. Toiveet paremmasta, lasten koulutus, oma jääkaappi joka perheelle ja terveyskeskus joka pitäjään nojaavat kaikki rahaan ja persaukisessa kehittymättömässä maassa, jossa on hurmaava ilmasto, rahaa tulee matkailusta.

Olen jo pitkään halunnut lomalle Thaimaahan ja tasan varmaan aion mennäkin. Juuri nyt ei ole aikaa eikä rahaakaan, mutta ennemmin tai myöhemmin on. Säällinen suruaika pitää aina muistaa pitää, mutta sen jälkeen elämän pitää jatkua. Sitä paitsi veikkaan hintojen halpenevan ja sehän mulle sopii.

Hyvää uutta vuotta.

torstaina, joulukuuta 30, 2004

The real thing

Junaturvallisuussääntö IV kertoo meille milloin ja miten junakohtauksen saa järjestää. Pitäkää mielessänne, kun seuraavan kerran alatte asialle.

21. Junakohtaus
Junakohtaus saadaan järjestää junasuorituspaikalla ja kauko-ohjatun radan liikennepaikalla.
Suojastamattomalla radalla vakinaistejn junien junakohtauksista ilmoitetaan aikatauluissa. Poikkeuksen tekevät aikataulukirjan yleisessä osassa erikseen määrätyt liikennepaikat.
Jos kohdattavan junan loppuopasteiden havaitaan puuttuvan, siitä on välittömästi ilmoitettava junasuorittajalle.

Aikataulun mukainen junakohtaus
Aikataulun mukaisella junakohtauksella tarkoitetaan junakohtauksen toteutumista aikatauluun merkityllä liikennepaikalla aikatauluun merkittynä viikonpäivänä. Tällöin vähintään toisen junan on oltava pysähdysjuna.

Aikataulusta poikkeava junakohtaus
Ellei junakohtausta ole merkitty junan aikatauluun, junasuorittajien on sovittava käytettävästä kohtauspaikasta, ilmoitettava kohtaus kuljettajalle ennakolta JT-ilmoituksella ja määrättävä juna tarvittaessa pysähdysjunaksi. Vähintään toisen junan on oltava pysähdysjuna.

Junakohtauksen peruuntuminen
Aikataulussa tai muuten ilmoitetun junakohtauksen peruuntumisesta on ilmoitettava JT-ilmoituksella kuljettajalle.
Jos juna kohtaa liikennepaikalla useita junia, peruuntumisilmoitus annetaan vain silloin, kun kaikki kohtaukset ovat peruuntuneet.

keskiviikkona, joulukuuta 29, 2004

Näinkin voi ajatella

Pitkillä työmatkoilla on aikaa miettiä kaikenlaista. Hyvin rattoisa hobby on sanoittaa tunnettuja lauluja uusiksi ja vielä kivempaa on, jos saa sovitettua yhden biisin sanat toisen säveleen.

Otetaanpa vaikka sävel kipaleesta Mäntsälä mielessäin ja laitetaan siihen sanat T. Kansan ehdottomasta klassikosta Raju rockabilly paukkuu. Tässä kohtaa pyydän lukijaa laulamaan itsekseen ja muistamaan, että sävel on Mäntsälä mielessäin:

Raju rockabilly paukkuu
päästä varpaisiin
vaikka mutsi mua haukkuu
mä puren rokkiin kii

Kova svengijengi diggaa
mun meininkii
on tosi mukavaa olla
rockabillypoju like me

(kerto)

Rockabillypoju like me
rockabillypoju like me
rockabillypoju like me
olla rockabillypoju like me

Ansaitsemaansa arvoon päätyy myös fiilistelevien teinien ykköshitti Hey Jude kun siihen sovitetaan sanat kappaleesta Ei oo, ei tuu, tosin aivan kevyesti modifioiden. Ja kaikki mukaan:

Ei oo
ei myöskään tuu
ei tipu lämpöö
enkä sano juu-u-u-uu
Ei mua hilpeet
hidalgot vie minnekään
vaan se on kyllä
nou thänk juuu

Lisäksi Jaakko kulta toimii laittamattoman hyvin vanhojen hyvin pre-terrorisminvastainensota-aikojen terroristiryhmien kanssa:

Bader-Meinhof
Bader-Meinhof
R-A-F
R-A-F
Punaiset prikaatit
Punaiset prikaatit
R-A-F
R-A-F.

Ei mulla muuta.

tiistaina, joulukuuta 28, 2004

Tänään häpäisemme vainajia

Koska itsenäisyyspäivän aikaan en vielä blogannut, annan panokseni nyt.

Alkaa pikku hiljaa käydä korpeamaan se ainainen jatkosota. Luulisi tämän maan itsenäisyydestä muutakin sanottavaa löytyvän.

Sitä paitsi Suomi selvisi sodasta helpolla. Kyllä: helpolla.

Suomessa oli ihan oikea rintama, toisella puolella omat ja toisella ryssä. Muualla ei sellaista ylellisyyttä tunnettu. Idässä ns. rintama saattoi olla satoja kilometrejä syvä eikä kenellekään ollut tullut mieleenkään evakuoida siviilejä jaloista pois.

Toiseksi Suomea ei miehitetty. Hollannit, Norjat, Ranskat ja muut miehitettiin eikä miehitys ole kiva asia.

Kolmanneksi Suomen kaupunkeja ei pommitettu. Loppumetreillä oli vähän yritystä, mutta yritykseksi se jäi, kiitos Helsingin ilmatorjunnan.

Neljänneksi suomalaiset siviilit evakuoitiin, heidän ei tarvinnut paeta, puhumattakaan paeta vihollisen tulen alla. Verratkaa Itä-Preussiin.

Viidenneksi: pienen maan pieni armeija ei harrastanut omien miesten tolkutonta, turhanpäiväistä tapattamista. Verratkaa Saksaan ja Neuvostoliittoon.

Kuudenneksi, ja painokkaasti: Suomi ei päätynyt neuvostosatelliitiksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Tässä päivän häpäisy. Juna jyskyttää.

maanantaina, joulukuuta 27, 2004

Pasila, Böö

Hyvät matkustajat, joudumme odottelemaan hetken aikaa. Syy: junakohtaus.

Niille, jotka eivät asiaa tiedä: "junakohtaus" on VR:n sisäinen termi kahden junan kohtaamiselle. Yksiraiteisilla rataosuuksilla (Tuomion päivänä Herra lähettää partisaanit räjäyttämään rantaradan; Suuren Isänmaallisen kokemusten mukaan noin kilo trotyyliä riittää muutamalle metrille kiskoa eikä se enää koskaan ole kiskoa. Uskokaa tai älkää, neuvostopartisaanit räjäyttivät ratakiskoa niin paljon, että Saksan teollisuus ei enää kyennyt tuottamaan sitä tarpeeksi damagen paikkaamiseen.), joita Suomessa riittää, junakohtauksia sattuu harva se päivä ja ette arvaa miten monta kertaa perseeni on hionnut Pendolinon penkkiä vasten vielä yhdet ekstra kymmenen minuuttia.

Seuraavana Karjaa, vi anländer om en stund till Karis.