maanantaina, toukokuuta 14, 2007

Paluu arkeen

Päivän toisessa postauksessa puhumme vaihteeksi monikulttuuriasiaa.

Lukekaa seuraava tekstinpätkä:

"Kansainvälinen Kulttuurikeskus Caisa haluaa Euroviisujen ja Lordin kunniaksi antaa aasialais,- afrikkalais-, arabialais-, ja latinotaustaisille laulajille mahdollisuuden näyttää musiikilliset kykynsä niin suurelle yleisölle kuin alan ammattilaisille.

OurVision laulukilpailu alkaa esikarsinnoilla ja jokaisen esikarsinnan viisi parasta jatkavat suoraan joko Latinoviisuihin, Afroviisuihin, Aasiaviisuihin tai Arabiviisuihin. Kunkin viisukategorian kaksi parasta puolestaan pääsee Finaaliin 5.5. kilpailemaan OurVision-mestaruudesta muiden viisuryhmien voittajien kanssa." (Lähde)

Huomaatteko?

Ette?

Mikä iso maahanmuuttajaryhmä puuttuu joukosta?

Ei kai vain ihonvärinsä takia?

Eihän?

Kommentteja?

24 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se menee, että vain (kristitty) VHM tai VHN voi olla rasisti ja heitä saa syrjiä miten vain parhaaksi kukin näkee.

3:52 ip.  
Blogger Nikke kirjoitti...

Saamit?

3:53 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

ano,

ei se minusta ihan noinkaan mene, mutta maahanmuuttajaksi ei lasketa maahanmuuttajaa, jolla ei ole pigmenttiä.

nikke,

mitäs maahanmuuttajia ne saamet nyt muka ovat.

3:56 ip.  
Blogger Miikka kirjoitti...

Tarkoitatko nyt jotain sellaista mamuryhmää, jonka kotimaalla on edustus varsinaisissa viisuissa?

6:48 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Miikka,

sellaistapa hyvinkin. Isoa ryhmää Suomessa.

Pointti, jota joko tarkoitit tai et, on toisaalta hyvä. On olemassa pieni mahdollisuus, että Helsinkiläisten verorahoilla ei sittenkään harjoiteta suoranaista rasismia, vaan kyse on juuri siitä, että eräällä isolla ryhmällä on oma vanha maa kisoissa mukana.

7:10 ip.  
Anonymous urogallus kirjoitti...

Ei valkoinen ole mikään ihonväri.

Välistä tosin tuntuu, ettei keltainenkaan ole enää ihonväri. Jostain syystä kun itäaasialaiset eivät juuri ole mokujutuissa esillä.

Miksiköhän?

9:44 ip.  
Anonymous Persson kirjoitti...

Juna, nyt kyllä ylireagoit. Venäjä on jo mukana euroviisuissa, ja muutenkin tässä haetaan ei-eurooppalaista musiikkia.

12:37 ap.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Persson,

mä vastustan monikulturismia siksi, että se luo yhteiskunnan sijaan samaa fyysistä tilaa asuttavia erilliskuntia.

Ergo enpäs liioittele.

12:43 ap.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minä vastustan monikultturismia siksi, etten halua tuntea oloani muukalaiseksi omassa kotimaassani.

2:19 ip.  
Anonymous Persson kirjoitti...

Vastustat siis koko Caisan olemassaoloa etkä sitä että venäläiset eivät ole mukana kilpailussa?

Onko yhteiskunnan ja "samaa fyysistä tilaa asuttavia erilliskuntia" välillä eroa?

Yhteiskuntaan tulee ongelmia silloin kun eri ryhmät asuttavat nimenomaan eri fyysisiä (ja henkisiä, taloudellisia jne.) tiloja. Silloin on helppo rakentaa ajatuksia "toisesta" (kts. länsimaiden historia). Ongelmat tulevat siitä että ei olla tekemisissä toisten kanssa.

Olen lukenut blogiasi jonkin aikaa, ja olen ymmärtänyt että vastustat monikulturalismia. En ole ymmärtänyt miksi. Voisitko selittää? Ja "Minä vastustan monikultturismia siksi, etten halua tuntea oloani muukalaiseksi omassa kotimaassani" ei riitä.

2:36 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Caisan olemassaolo on vähän rajatapaus. En ole esim. perehtynyt siihen paljonko lysti meille bungaa ja mitä muuta kenties hyödyllisempää samalla rahalla voisi tehdä.

Lyhin mahdollinen vastaus siihen, miksi minä vastustan nykyisenlaista monikulttuurisuutta koostuu kahdesta palikasta: isot kulttuurierot tuottavat isoja ongelmia ja tilanne on koko ajan menossa enemmän ja enemmän kohti sitä, että raidallisille ja ruudullisille on eri säännöt.

Kumpikin pykälä nojaa vahvasti toteumaan kautta Euroopan ja itse asiassa myös Kanadan ja Australian, ja kummankin olet vapaa kumoamaan, kunhan kumoamisesi nojaa toteumaan eikä toiveisiin.

Enemmän ääntä olen pitänyt kakkoskohdasta, koska olen havainnut yleisön torjunnan ihan mahtavaksi, jos ongelmia alkaa oikeasti esitellä.

Kuulisin muuten mielelläni miksi argumentti "en halua tuntea itseäni muukalaiseksi kotimaassani" (joka siis ei ollut minun) ei sinulle kelpaa.

Lisäksi ykköskappaleesi ja kakkoskappaleesi eivät minusta ole synkronissa sen enempää keskenään kuin yleisen linjasikaan kanssa. Kyllä minä sen tiedän, että silloin tulee ongelmia, ja esim. postauksessani esiintuodut toimet nimenomaan vievät tilannetta sitä kohti.

2:58 ip.  
Anonymous Persson kirjoitti...

Kiitos.


Tarkoitin vain että "en halua tuntea oloani muukalaiseksi omassa kotimaassani" on aika suppea ja mitäänsanomaton selitys. Sehän on syy kaikkiin poliittisiin mielipiteisiin. Tiedän että sinä et sanonut sitä. Käytin sitä vain esimerkkinä.

6:50 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Tuossa taidat kyllä olla oikeassa.

Entä tahtoisitko kommentoida teesejäni?

7:08 ip.  
Anonymous Persson kirjoitti...

Okei. Karkeasti.


"Isot kulttuurierot tuottavat isoja ongelmia." No joo, mutta mitä asialle voi. Migraatiota tulee aina olemaan, ja varsinkin meidän maailmassa on maiden välillä niin isoja eroja hyvinvoinnissa että onnea matkaan vaan jos haluat saada köyhät ihmiset jäämään köyhyyteen. Jos köyhien tuloa eurooppaan haluaa vähentää, pitäisi saada kehitysmaat jaloilleen, mutta ketään ei huvita venyä (katso nyt esim. EU:ta ja sen maatalouspolitiikkaa). Köyhät ihmiset eivät ole valkoisia kristittyjä. Monikulttuurista yhteiskuntaa on siis tässä tilanteessa vaikea välttää.

Olen samaa mieltä siitä, että raidallisille ja ruudullisille ei pitäisi olla eri säännöt. Karkeasti.

12:13 ap.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Mielestäni olet yksiselitteisen väärässä. Maahanmuutto, myös laiton, on poliittisilla päätöksillä tehty mahdolliseksi ja toteumassa mikään ei viittaa siihen, etteikö se tuottaisi kaksia sääntöjä, yksiä raidallisille ja toisia ruudullisille.

EU:n maatalouspolitiikasta olen kanssasi samaa mieltä.

11:08 ap.  
Anonymous Ohikulkija kirjoitti...

"maahanmuuttajaksi ei lasketa maahanmuuttajaa, jolla ei ole pigmenttiä."

Ourvisionin sivuilla tai lainauksessa ei muuten puhuta mitään maahanmuuttajista, se on Junakohtauksen oma sanavalinta. Kisoihin osallistuneilla (solisteilla, bändeissä oli kaikenlaista taustaa) on "juuret" mainituissa osissa maailmaa, ts. he eivät ole välttämättä muuttaneet mihinkään maahan. Myöskään ihonväristä ei ole mainintaa (pigmenttihän muuten on kaikilla, vai onko albiinoilla?).

Kirjoitus haiskahtaa vähän tosikolta "ei ne sais hauskaa ainakaan pitää" -asenteelta. Nimim. Persson jo huomautti kisojen Euroopan ulkopuolisesta etnomusiikkiluonteesta. Jk:n reaktio on tietysti ihan looginen, jos uskoo kulttuurierojen synnyttämiin ongelmiin JA tällaisten tapahtumien kasvattavan noita eroja. Rasismin etsiminen tuosta on kyllä vähän Aku Ankan housut -osastoa.

Itse pidän ihan hyvänä hommana myös integraation kannalta tällaisia vähemmistö-Idolseja. Esiintyjien luokittelu on sinänsä vähän hassua (miksi luokittelu ei ole esim. musiikkityylien mukaan, jos jotain tarvitaan?). Sanan "juuret" käyttö kertoo onneksi joustavuudesta ja positiivisesta epämääräisyydestä.

Uudessa Kumppanissa muuten on juttu hankalasta terminologiasta (maahanmuuttaja, siirtolainen, uussuomalainen jne.), kun tällaisissa yhteyksissä ilmeisesti erilaisia kollektiivinimityksiä tarvitaan. Toistaiseksi useimmat tarjotut nimitykset sisältävät liikkuvuuden tai väliaikaisuuden elementin, mikä sinällään on ymmärrettävää viime aikoina kasvaneiden siirtolaismäärien vuoksi.

1:42 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Ohikulkija,

tokihan minäkin Kumppania lueskelen. En mä varmaan olisi koskaan tällaisia mielipiteitä kehittänyt jos en olisi perehtynyt Kumppaniin & al, mitä näitä nyt on, MoniTori, jotka meikäläisessä yhteiskunnassa oikeastaan kaikkein vahvimmin pitävät huolta siitä, ettei kukaan vain vahingossakaan lakkaisi erottelemasta ja luokittelemasta.

Tiedä sitten Aku Ankan housuista, koska luokittelu ihonvärin tai etnisyyden perusteella on luokittelua ihonvärin tai etnisyyden perusteella, eikä se siitä muuksi muutu, oli motiivi mikä hyvänsä.

2:08 ip.  
Anonymous Harri kirjoitti...

Oletko tutustunut Caisan toimintaan laajemminkin? Siellähän siis käy kyllä myös slaavilaistaustaisi, niitä kaipaamiasi valkoihoisia, erilaisissa tilaisuuksissa ja myös käyttämässä tietokoneita.

En tiedä juuri parempaa tai tehokkaampaa paikkaa joka käytännössä integroisi ulkomaalaistaustaisia suomalaiseen yhteiskuntaan, kuin Caisa.

Katso Caisan sivuilta (http://kulttuuri.hel.fi/caisa/ohjelma/index_fi.html).

Ei siellä oikeasti järjestetä pomminrakennuskursseja ja saarnata valkoisen rodun rappiosta. Älä pelkää.

7:30 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Harri,

mulla on riittävästi vastattavaa omissakin puheissa, joten en ole kauhean innokas puolustautumaan sun runkkufantasioitasi vastaan.

Sovitaanko, että voit toki kertoa näkemyksiäsi mokukriittisesta skenestä in general ja voit myös kritisoida minun puheitani, mutta et voi, täällä, laittaa sanoja suuhuni?

8:21 ip.  
Anonymous Merry kirjoitti...

Kuule hei, jos sä joutuisit (vastaavanlaisesta syystä, miksi ns. maahanmuuttajat tänne usein tulevat) muuttamaan toiselle puolelle maapalloa, eikö olisi luontevinta tutustua uuden kotimaan oloihin ja käytäntöihin muiden maahanmuuttajien kanssa yhdessä ja mielellään tuon uuden kotimaan ystävällisellä tuella?

Vai pitäisikö kaikkien tehdä kaikki yksin? Yksin raivata oma tiensä... kenties kielitaidottomana ja suht rahattomana, tuntemattomassa maailmankolkassa.

3:03 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Merry,

mä jo sanoin, että Caisa on vähän rajatapaus. En mä sitä sinänsä vastusta, vaikka toiminnasta kokonaisuutena en samaa mieltä olisikaan.

4:01 ip.  
Anonymous Merry kirjoitti...

Okra.

Mikä Caisasta tekee 'rajatapauksen'? Saahan siellä käydä suomalaisetkin, vaikka miten valkoiset. :)

Mä itse harrastan mieluummin salsaa kuin jääkiekkoa, vaikka mun henkilökohtainen 'maahanmuuttajatausta' on satojen vuosien takana. Ja salsakin on 'väärän maalainen' harrastus suhteessa omiin juuriini.

5:14 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Merry,

Caisasta tekee rajatapauksen se, että toisaalta siellä oikeasti tehdään hyviä ja tarpeellisia asioita, mutta toisaalta koko putiikki sellaisenaan pelkällä olemassaolollaan vahvistaa erottelevia ja luokittelevia rakenteita.

Lisäksi tulee vielä finanssipuoli, mutta, kuten sanoin, en todellakaan ole perehtynyt Caisan kustannuksiin enkä esim. pistänyt niitä rinnakkain muualla tehtävien säästöjen kanssa.

11:07 ap.  
Anonymous Taas yksi anonyymi kirjoitti...

"...jokaisen esikarsinnan viisi parasta jatkavat suoraan joko Latinoviisuihin, Afroviisuihin, Aasiaviisuihin tai Arabiviisuihin. Kunkin viisukategorian kaksi parasta puolestaan pääsee Finaaliin 5.5."

Jos joku ei näe tässä rasistista erottelua, niin en voi auttaa. Vaikka Caisan tapauksessa ei mitenkään yllättävää, täytyyhän heidän pitää yllä omia edustuksellisia periaatteitaan. Ettei vaan finaaliin pääsisi pelkkiä latinoja...toisaalta eiköhän kaikille ole selvää ettei kyseessä ole laulukilpailu vaan leikkimielinen propagandatapahtuma.

8:54 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu