keskiviikkona, maaliskuuta 09, 2005

Sota ja rauha

Koska tiedän kaiken, kerron nyt teille miksi sodat syttyvät ja miten ne voidaan välttää.

Sodat syttyvät, kun intressikonflikti on tarpeeksi suuri ja voimankäytön riski tarpeeksi pieni. Joka kerta kun tilanne on tämä, ei syty sotaa, mutta ennemmin tai myöhemmin joku honkkeli harkitsee voimankäytön palvelevan intressejään parhaiten.

Jos intressikonflikti on riittävän suuri (Talvisodassa Neuvostoliitto halusi, että Suomi lakkaa olemasta), voimankäyttöä ei pidättele mikään, vaikka riski olisi kuinka suuri(Suomen täydellinen häviö). Jos riski on riittävän pieni (Irakin armeija ottaa turpaan viikossa että tukka lähtee ja se on siinä), voimankäyttöön ei tarvita mitään asiallista intressikonfliktia (Bush ibn Bush ei tykkää Saddamin naamasta ja jonnekin pitää hyökätä kun kerran on julistanut sotivansa.)

Näin ollen tulee pitää intressikonfliktit riittävän pieninä, mistä fiksumpi rauhanliike on aina puhunut, sekä riskit riittävän isoina, mistä taas fiksummat sotaherrat ovat aina puhuneet. Toisaalta kumpikaan yhtälön puoli ei yksinään riitä takaamaan rauhaa.

Lisäksi tulee ymmärtää, että kyse on koetusta intressikonfliktista ja koetusta riskistä. Käytännössä tästä seuraa, että ensisijaisesti tulee yrittää valita johtajia, joiden maailmankuva perustuu enimmässä määrin ns. ulkoisiin ns. faktoihin ja vähemmässä määrin erilaisiin halluihin kuten arjalaisuuteen, kommunismiin, neokonservatismiin, ultranationalismiin, oman suurvaltamenneisyyden muistojen vaalimiseen tai silkkaan hulluuteen. Edelleen tästä seuraa, että koskaan ei tulla onnistumaan täysin, joten fiksuinta on kuitenkin pitää pari ukkoa valmiina koko ajan.

Ei muuta. Imekää itseenne ja jalostukaa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu