keskiviikkona, elokuuta 15, 2007

Kohti aidosti monikulttuurista Eurooppaa, seuraava jakso

Mikä on se yleinen hyvä, josta myös tämä on kohtuullinen hinta?

Muistakaa, kaikki tämä on valittua, kyseessä ei ole sääilmiö.

Kommentteja?

Lisäys myöhemmin: myös tätä voi kommentoida.

26 kommenttia:

Blogger Timo kirjoitti...

Ei sääilmiö vaan ikivanhan uskonnollisen kiellon erääseen nykytulkintaan liittyvä salasatiirinen ja hellyttävä human interest -uutinen.

Ennakkokuvitelmani oli, että lemmikkieläinten pito yleensä ja erityisesti ruoan teollinen kaupittelu kaupittelu varta vasten eläimille (kuvitelkaa, koirille) loukkaisi tradionaalisten, hartaiden ja kaikkea köppäästä vastustavien muslimimummojen ja -pappojen tunteita. (Suomessakin on luullakseni vielä alueita, joissa moisen turhuuslaitoksen ilmestyminen naapuriin saattaisi aiheuttaa lopunajan menoa päivitteleviä yleisönosastokirjoituksia.)

11:12 ap.  
Blogger Paha Kani kirjoitti...

Ongelmahan ei ole siinä, että muslimiyhteisö vaatii. Kyllähän maailmaan vaatimuksia mahtuu, multakin vaaditaan kaikenlaista jota mulla ei ole aikomustakaan toimittaa.

Ongelma on siinä, että joidenkin ihmisryhmien älyttömille vaatimuksille annetaan periksi.

12:11 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Kani,

kyllä siinäkin on ongelma,jos kaikkien Nimbyjen ja kaupunginosayhdistysten jatkoksi saadaan vielä siankyttääjiä.

Suurempi ongelma tietysti on, että siinä missä Eteläiset kaupunginosat ry:tä ei kukaan ota vakavasti, kun se vastustaa helikopteriliikennettä Tallinnaan, mene-tiedä sianvastustaminen saattaa mennäkin läpi, kun ei kukaan kehtaa sanoa vastaankaan.

12:15 ip.  
Blogger Paha Kani kirjoitti...

Mulla olis kyllä lääkkeet noille kaupunkiyhdistyksillekin, mutta taitavat olla laittomia.

Mun mielestä höpöjä saa puhua, jos pystyy ottamaan höpöpuheistaan vastuun, ja kestää sen että niille nauretaan. Eräillä kaupunkiyhdistyksillä on tässä enemmän toivomisen varaa kuin eräillä toisilla.

12:45 ip.  
Blogger Pekka Eskimo kirjoitti...

No ollaanhan meillä huolissaan siitä, että syömiemme eläimien ruuassa saattaa olla geenejä!

valittajia tosiaan löytyy aina. tuulivoimaloiden meluhaitatkin on yksinomaan puppua.

sekin on totta, että hunnun takaa esitettyyn vaatimukseen emme osaa suhtautua.

8:22 ip.  
Anonymous Merry kirjoitti...

Mä en ole vieläkään ihan tajunnut, että mikä on sun pointti tämän 'monikulttuurisuus' -aiheen vähän väliä esiin ottamisessa?

Hatarasti arvelen, että kannatat tiukkoja etnisiä rajoja, kulttuurien sekoittamattomuutta ja ihmisten linnoittautumista tarkasti rajatuille maantieteellisille alueille, valkoiset valkolandiaan, mustat jonnekin muualle...

Joka päivä on uutisissa (jos uutisia lukee laajasti ja eri lähteistä) myös NEGATIIVISIA, itse asiassa hyvinhyvin negatiivisia ilmiöitä, jotka johtuvat etnisten ja muiden (todellisten ja tekemällä tehtyjen) rajojen hysteerisen tiukasta valvomisesta. Viimeisimpänä tulee mieleen Hesarin uutinen Venäjää kuohuttavasta teloitusvideosta.

...

Esimerkiksi minä olen suomalainen, valkoinen nainen. Etnisesti tarkan, tiukkapipoisen tulkinnan mukaan en kuitenkaan ole juuri lainkaan suomalainen, vaan todella monimutkainen 'sekasikiö', tuloksena etnisestä ja kulttuurisesta sekoittumisesta, useiden vuosisatojen aikana. Itse en pysty mieltämään, että tässä sekoittuneisuudessa olisi jotain pahaa – päin vastoin koen sen rikkautena ja positiivisena asiana.

Ja, kun katselen ympärilleni, myönnän nauttivani monista ilmiöistä ja kulttuurin muodoista, joiden alkuperä ei varmuudella ole suomalainen.

Pienessä mittakaavassa, esim. kaveripiirissä ihmisten ankara luokitteleminen ja lokeroiminen ei yleensä toimi, vaan kaikilla on parempi olla hyväksyvässä "monikulttuurisessa" ilmapiirissä. Miksi sitten erilaisten kulttuurejen ymmärtäminen laajemmissa yhteyksissä olisi ehdottomasti vain negatiivinen asia?

12:50 ap.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Merry,

nyt näyttää siltä, että rupattelet enemmän oman fantasiamaailmasi kuin minun tekstieni kanssa.

En mä mitään apartheidia tai väestönsiirtoja aja, mä vaan huomauttelen, että ei tää näy toimivan

1:51 ap.  
Blogger Paha Kani kirjoitti...

Juniksesta en tiedä, mutta mua ei ainakaan kiinnosta jonkun kulttuuridetaljin alkuperä. Myöskään ihmisten etnisyydelle en pistä paljoa painoa. Suomen lippu ei herätä mussa tunteita. Kansallismielisyys on mun mielestäni aika outo aate, joskaan sen olemassaoloa ei käy kiistäminen.

Mua vituttaa tässä monikulttuurijutussa vain se, että joidenkin ryhmien kiukuttelua ja älämölöä selitetään kulttuurieroilla ihan viimeiseen asti. Jos ihminen on täysi kyrpä, se täytyy voida sanoa, vaikka se olisi mistä kotoisin ja minkä värinen. Myöskin vastuu omista teoista pitää kantaa ihan itse ihon pigmenteistä riippumatta.

Lastenkasvatuksessa puhutaan curling-vanhemmista, ja siitä ei lastenkaan kohdalla seuraa mitään hyvää. Miksi siitä seuraisi mitään hyvää ihmisryhmiin sovellettuna?

Eskimo sen tuossa aika hyvin sanoikin: hunnun takaa esitettyyn vaatimukseen emme osaa suhtautua. Pitäisi opetella.

Otit esiin teloitusvideon. Ihan kiva rinnastaa Junakohtauksen blogikirjoittelua siihen. Vähän sama kuin mä vetäisin keskusteluun mukaan esimerkiksi Irakissa tehdyt teloitusvideot. Ihan noin esimerkkinä hyvinhyvin negatiivisista asioista, jotka liittyvät tähän keskusteluun ihan yhtä paljon kuin venäläisten uusnatsien kommellukset.

7:33 ap.  
Anonymous Harri kirjoitti...

Tällaisen tyyppisistä uutisista oma suosikkini oli se Ruotsissa muistaakseni 90-luvulla tapahtunut juttu. Krematorioon oli rakennettu lämmön talteenottojärjestelmä, joka tuotti lämpöä kunnalliseen keskuslämmitykseen.

Joutuivat purkamaan systeemin, kun kaupunkilaiset eivät halunneet asuntojaan lämmitettävän kuolleilla ihmisillä.

Minusta ajatus olisi ollut jotenkin kaunis, lämmin.

11:54 ap.  
Anonymous Jaaha kirjoitti...

Edelleen on ihmeellistä, miten juuri nuoret suomalaiset naiset kiihkoilevat eniten ns. monikulttuurin puolesta. Ilmeisesti asiaa ei olla ihan loppuun asti harkittu, ja monikulttuurinen yhteiskunta on heille yhtä kuin naapurin kebab-pizzeria, josta saa hyvät darrapizzat?

Heillähän tässä asiassa kuitenkin eniten hävittävää on. Vai onko niin, kuten joskus yön pimeimpinä tunteina pohdiskelen, että suomalaiseen, pumpulissa kasvatettuun naiseuteen jollain oudolla tavalla _kuuluu_ yksinkertaisuus ja naiivius?

12:12 ip.  
Anonymous Merry kirjoitti...

Junakohtaus: Ok, hyvä niin.

Paha kani: "Otit esiin teloitusvideon. Ihan kiva rinnastaa Junakohtauksen blogikirjoittelua siihen."

Ööö... no en kai mä nyt Junakohtauksen kirjoitusta siihen rinnastanut?!

Kerroin ainoastaan pitäväni tuollaista teloitusvideota äärimmäisenä esimerkkinä 'yksikulttuurisuudesta', tiukasta etnisestä syynistä, muureista eri kulttuurejen ympärillä.

Sana 'monikulttuurisuus' on useissa nettikirjoituksissa (en tarkoita Junakohtauksen, vaan ihan yleensä) leimattu tarkoittamaan vain niitä negatiivisia ilmiöitä, joita etäisten kulttuureiden toisiaan kätellessä saattaa ilmetä. 'Monikulttuurisuudesta' puhutaan kunniamurhien tms. erittäin negatiivisten asioiden yhteydessä. Itse en käsitä, miksi 'monikulttuurisuudeksi' nähdään vain väkivalta ja ongelmat? Vastaavalla tavalla käsitettynä 'yksikulttuurisuus' on uutisista päätellen aivan yhtä ongelmallista ja väkivaltaista.

Jaaha: "Edelleen on ihmeellistä, miten juuri nuoret suomalaiset naiset kiihkoilevat eniten ns. monikulttuurin puolesta... Heillähän tässä asiassa kuitenkin eniten hävittävää on."

Jos mahdollisesti viittaat myös minun 'kiihkoiluun', niin kysyisin, että mitä hävittävää?

Monikulttuurisuus ei tarkoita sitä, että muslimi tulee ja hyökkää. Ts. en edelleenkään halua ainakaan itse käyttää sanaa 'monikulttuurisuus' negatiivisten asioiden synonyymina.

Eurooppa on ollut jo tuhansia vuosia monikulttuurinen. Siinä on sekä 'hävitty', että 'voitettu'. Kuka osaa laskea kumpaa enemmän?

2:45 ip.  
Blogger Paha Kani kirjoitti...

Niin, ei kai kukaan vastustakaan vieraita kulttuureja, jos niillä käsitetään esim. soittoa, laulua ja ruokaa. Myöskään eksoottiset vaatteet tahi erikoisen näköiset vaasit/muut purkit eivät herätä isompaa vastarintaa. Mutta kun kulttuuri ei ole pelkästään sitä. Kulttuureissa on ikäviä piirteitä, joista tulisi pyrkiä eroon. Niitä piirteitä on siis kaikissa kulttuureissa, myös tässä meidän omassa sekasotkussamme, kuten ah niin usein vaaditaan muistettavaksi. Mä vaan toivoisin, että niistä kaikista voitaisiin puhua avoimesti ja kriittisesti. Niin suomalaisen miehen kännipäissään tekemästä vaimonsurmasta kuin etnisyydeltään eksoottisemman miehen tekemästä kunniamurhasta. Molemmat ovat oman kulttuurinsa epämiellyttäviä piirteitä.

Kulttuurien kohdatessa vaikeuksia voi syntyä ei-negatiivistenkin asioiden kohdalla, kun tavat eivät sovi yhteen. Toinen tapa ei välttämättä ole sen huonompi, mutta jompi kumpi täytyy valita. Mä olen sen verran paska jätkä, että pistän tuollaisessa tilanteessa maan kantaväestön kulttuurin tavat etusijalle, kuten uskon lähes kaikkialla tehtävän. Jos vähemmistö, oli se sitten mikä tahansa, ei tähän pysty sopeutumaan/halua sopeutua, heidän on siirryttävä sellaiseen paikkaan, jossa voivat omien tapojensa ja tottumustensa kanssa elää.

Monikulttuurisuutta käytetään haukkumasanana siis hiukan harhaanjohtavasti. Mä käsitän sanalla (siis tässä haukkumakäytössä) sen, että vieraanvaraisuudesta tai muusta väärinkohdennetusta hyveestä johtuen ymmärretään ja siedetään sellaista, jota ei oikeastaan pitäisi ymmärtää tai sietää. Esimerkkinä esitettäköön sossun työntekijälle annettu ohjeistus, jonka mukaan tappouhkauksia ei kannata ottaa hirveän tosissaan, ne kun kuuluvat tiettyihin kulttuureihin. En tiedä, kuuluvatko vai eivät, mutta meidän kulttuuriimme kuuluu, että ihmisiä ei saa uhata tappaa.

3:31 ip.  
Blogger Kami kirjoitti...

"Eurooppa on ollut jo tuhansia vuosia monikulttuurinen."

Onhan se. Niin on maapallokin.

3:35 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

merry,

mä puhun niistä negatiivisista ilmiöistä, koska vain ongelmat ovat ongelma.

Halutessasi voit muuten kertoa mitä sellaista hyvää massamittaisesta maahanmuutosta on Euroopalle koitunut, että maksettu hinta on siitä kohtuullinen.

4:22 ip.  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

"Monikulttuurisuus ei tarkoita sitä, että muslimi tulee ja hyökkää." Tuota, ainakin Oslossa se tarkoittaa juuri sitä.

10:28 ip.  
Anonymous Jussi Halla-aho kirjoitti...

Te ette taida nyt ymmärtää, että jos ei ymmärrä ja kunnioita muslimien huolta rasistisista sikapartikkeleista, se on Ihan Sama Juzka kuin jos teloittaisitte vähemmistöjä venäläisessä metsässä.

Sitä paitzi suomalaisiakin lähti Ruatsiin ja Amerikkaan. Se on periaattees Ihan Sama Juzka.

Sitä paitzi suomalaisetkin tekee rikoxii.

Sitä paitzi kaikki kulttuurit on yhtä hyvii. Vaikka suomalainen kulttuuri onkin vähä huonompi.

10:02 ap.  
Anonymous Jaaha kirjoitti...

"Jos mahdollisesti viittaat myös minun 'kiihkoiluun', niin kysyisin, että mitä hävittävää?"

Eiköhän se nyt ole ilmiselvää, että vanhoillisimmista maista tulevan maahanmuuton myötä myös suomalaisten naisten elintila ja vapaudet saattavat kärsiä. PK-seudun nuoret suomalaiset naiset ainakin joutuvat jo ihan arkipäivässään kokemaan maahanmuuttoon liittyviä negatiivisia ilmiöitä kuten ahdistelun, pelkotilat öisin/iltaisin liikkuessa ja jopa raiskaukset.

Pidemmällä aikavälillä voi myös miettiä, että onko se suomalaisille naisille jotenkin hyvä asia jos yritysten keskiportailla/työnantajina alkaa olla enemmän ja enemmän patriarkaalisen kulttuurin miespuolisia kasvatteja. Mutta, kuten sanoin, itsepähän oman hautanne kaivatte. :)

P.S. Ja jos nyt sanot, että kyllä suomalaisetkin miehet huutelevat ja häiriköivät ja sortavat työmaailmassa jne. niin ei, ei please lähdetä sille tielle. Wanha.

11:53 ap.  
Blogger Russ kirjoitti...

Ahaa-avaimia monikulttuuriseen kohtaamiseen sivulla, luetellaan ihan viileästi muutamia niitä ongelmia ja uusia rikoksia mitä monikulttuurisessa yhteiskunnassa tullaan kohtamaan esimerkiksi naisten sukupuolielinten silpominen, kunniamurhat. Sitten on myös että ne tänne tulevat kulttuurit, eivät jaa samanlaista käsitystä tasa-arvosta kuin me. Käsittääkseni kyseinen sivusto/opas on suunnattu ihmisille, jotka työskentelevät maahanmuuttajien kanssa.

Tuleeko suomen yhteiskunnasta turvallisempi vai turvattomampi jos tänne tulee aivan uudenlaista rikollisuutta eikä se vanhakaan vähene?.

Kuinka hyvin nykyisenkaltainen monikulttuuri toimii, kun monikulttuurista valistavat sivustot mainitsevat sen ongelmiksi mm. kunniamurhat ja naisten sukupuolielinten silpomisen. Tämä siis ei ole miltään KKK-sivustolta vaan aivan monikulttuuriväen tehtailemalta sivulta.

2:31 ap.  
Blogger Russ kirjoitti...

Niin ja minulla on ollut mitä monikulttuurisin ilta, olen kuunnellut heviä useammasta eri maasta, käyttänyt japanilaista kameraa ja soittanut tshekkiläisellä kitaralla. Olut on kotimaista, voi tätä kulttuurien harmoniaa.

2:36 ap.  
Anonymous Merry kirjoitti...

Junakohtaus: "Halutessasi voit muuten kertoa mitä sellaista hyvää massamittaisesta maahanmuutosta on Euroopalle koitunut, että maksettu hinta on siitä kohtuullinen."

'Massamittaisesta' maahanmuutosta? Minä historiallisena ajanjaksona?

Suomeen ei muuteta tällä hetkellä 'massamittaisesti' mistään.

Jaaha: "PK-seudun nuoret suomalaiset naiset ainakin joutuvat jo ihan arkipäivässään kokemaan maahanmuuttoon liittyviä negatiivisia ilmiöitä kuten ahdistelun, pelkotilat öisin/iltaisin liikkuessa ja jopa raiskaukset."

Onneks mulla on turvallista täällä maalla... eli Helsingin ydinkeskustassa, missä en ole kohdannut ensimmäistäkään ongelmatilannetta maahanmuuttajien toimesta. Suomalaisten miesten toimesta sen sijaan lukemattomia.

Ehkä vain hyvää tuuria?

Mun kokemuksen mukaan suurin osa maahanmuuttajista käyttäytyy alistuvasti ja todennäköisesti pelkää ja siksi välttelee vastaväestöä. Mistä mulle ei tule hyvä fiilis. Mun mielestä kenenkään tai minkään ihmisryhmän ei pitäisi joutua käyttäytymään alistuvasti.

...

Yleisellä tasolla pidän ihmeellisenä sitä, että suomalaiset miehet, joilla menee taatusti paremmin, kuin erittäin hirveitä asioita elämässään kokeneilla pakolaisilla (jos maahanmuuttajiksi mielletään nimenomaan pakolaiset), kokevat nämä heikoilla olevat ihmiset uhkana.

Monessa asiassa suomalaisten miesten viha valuu alaspäin... koskaan ei uskalleta 'uhmata' itseä voimakkaampia tai niitä, jotka ovat samalla viivalla. Jos suomen maahanmuuttopolitiikka on viallista tai sosiaalityö mättää, niin miksi siihen ei yritetä vaikuttaa rakentavalla tavalla, vaan keskitytään vihaamaan kovia kokeneita ihmisiä.

6:33 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Sinäkin nyt sitten teit sen.

Nimittäin ei tässä kukaan ketään vihaa, kunhan päätit että kritiikissä on kyse sen esittäjän vioista.

6:37 ip.  
Anonymous Merry kirjoitti...

Äh... mä oon lukenu niin paljon sontaa aiheesta 'monikulttuurisuus' (kierosti käsitettynä) netistä, että on tullut huomattua aiheen ympärillä leijuvan suoranaista vihaa maahanmuuttajia kohtaan.

Keskustelu, jota olen käynyt täällä, on osittain liittynyt muihin keskusteluihin ja nettikirjoituksiin, valitettavasti.

Mua ei haittaa, jos mua pidetään tampiona ja/tai provokaattorina. Otan mieluummin sen roolin, tutkiessani että mistä TÄÄLLÄ on kyse, kun heitellään ilmaan termiä 'monikulttuurisuus'. Kuin että kirjoittelen hyvin diskreetisti ja ympäripyöreästi, enkä saa mitään vastausta tuumailuihini.

7:01 ip.  
Blogger Paha Kani kirjoitti...

Itse itseäni toistaen:
Jos ihminen on täysi kyrpä, se täytyy voida sanoa, vaikka se olisi mistä kotoisin ja minkä värinen. Myöskin vastuu omista teoista pitää kantaa ihan itse ihon pigmenteistä riippumatta.
Mä oikeasti tarkoitan tuota. Enkä löydä riveiltä tai niiden väleistä vihaa ketään kohtaan.

Maahanmuuttajien vihaaminen on ihan älytön ajatus. Maahanmuuttajuus kun ei kerro ihmisestä mitään.

Siitä voisin vielä kysäistä lisää, että pitääkö mun antaa jollekin jotain anteeksi henkilön tai sen suvun kokemien paskamaisten juttujen takia?

9:11 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Merry,

mun pointti on, että monikulttuurinen yhteiskunta, kuten se nykyisin on, ei näytä kauhean toimivalta eikä kivalta. Kalliskin se on. Siksi olen sitä mieltä, että sellaista ei pidä rakentamalla rakentaa.

11:08 ip.  
Anonymous Jaaha kirjoitti...

"Onneks mulla on turvallista täällä maalla... eli Helsingin ydinkeskustassa, missä en ole kohdannut ensimmäistäkään ongelmatilannetta maahanmuuttajien toimesta. Suomalaisten miesten toimesta sen sijaan lukemattomia."

Jotenkin en nyt vaan usko tuota. Sori. Tottahan toisaalta on, että varmaan ongelmat kasaantuvat enemmän lähiöihin kuin keskustaan, jotain Kaisaniemen puistoa lukuun ottamatta.

Se on taas loppupeleissä ihan yksi lysti, minkälaisia "kauheita kokemuksia" "pakolaismiehet" ovat kokeneet edellisessä elämässään. Jos niistä rakentaa itselleen jonkinlaisen oikeutuksen sikailla pakolaisia vastaanottaneessa maassa, jossain on pahasti vikaa. Pakolaiset taitavat kuitenkin olla vain pieni osa maahanmuuttajista, heistä ei ole sinällään kysymys.
Eikä suomalaisten miesten "pelosta" tai "vihasta."

Mutta, kuten itsekin toteat, siellä maalla taitaa olla vähän eri meininki kuin Helsingissä. Helppo viisastella järvenrannan punaisesta töllistä käsin. ;)

10:48 ap.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Yhden ihmisen kokemuksista ei pidä lähteä yleistämään mihinkään suuntaan.

10:51 ap.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu