tiistaina, marraskuuta 28, 2006

Välillä sitä luulee olevansa vainoharhainen

Tällä postauksella on kaksi lähtöoletusta.

1) Ihmisten puheet pitää uskoa. Kenenkään juttuja ei saa sen puolesta mennä selittelemään parhain päin vain siksi, että itselle tulee epämukava olo, jos hyväksyy ne täydestä arvostaan.

2) Aiempi määritelmäni nykyaikaisesta salaliitosta: se ei ole mikään liitto ja sen kaikki toiminta on täysin julkista.

Sitten asiaan.

Sitran Suomi 2015 -raportissa todetaan Kepan tulkinnan mukaan näin:

Nuorten vaikuttajien mielestä on iso haaste muuttaa "itseriittoinen ja henkiseltä ilmapiiriltään jopa rasistinen Suomi" yhteisölliseksi ja vastuuta kantavaksi maaksi. Tähän tehtävään tarvitaan maahanmuuttajia.

Lukekaa ylläoleva huolella. Ajatelkaa mitä siinä sanotaan. Uskokaa, että ne tarkoittavat täyttä totta joka sanalla.

Herääkö kommentteja?

--------------

Lisäys myöhemmin

Vääränkoivun kautta asiaan liittyen: valistakaa itseänne Mitvitin uudella. Ongelmakenttä on laaja ja sekava ja meidän on päätettävä näemmekö yhdistävät nimittäjät vai emme.

13 kommenttia:

Blogger Paha Kani kirjoitti...

"Portsarikulttuurista pitää siirtyä sisäänheittäjäksi", sanoo sosiologi Anna Kontula"

Mä olen ihan samaa mieltä. En vain ole varma, onko Anna sisäistänyt sisäänheittäjien toiminnasta sen pikkudetaljin, että sisäänheittäjäkään ei konttaa pitkin jokirannan ruusupuskia, etsien lasolilla marinoitua pultsaria, jonka voisi raahata ravintolaansa kusemaan tuolille. Ei, sisäänheittäjä houkuttelee maksukykyisiä ja hyvin käyttäytyviä asiakkaita ravintolaan lisätäkseen ravintolan tekemää tulosta. Sikäli, kun Anna on tämän ymmärtänyt, olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Paitsi että se portsarikin on kyllä syytä edelleen pitää hommissa.

10:39 ap.  
Anonymous urogallus kirjoitti...

Nuoret vaikuttajat tuntuvat itseriittoisilta ja henkiseltä ilmapiiriltään jopa rasistisilta.

Ihminen ei ole kauppatavara. Eikä halinalle. Eikä älymystön egonhieromasauva.

11:34 ap.  
Blogger Timo kirjoitti...

Ensin sanotaan, että on pahaa asettaa ihmiset etnisen taustan mukaan eriarvoiseen asemaan ja sitten heti asetetaan suomalaiset alempiarvoiseen asemaan.

Se nyt vaan on siististi cool ku on väriä katukuvassa.

Siinä kiteytettynä nykypäivän trendit.

Pahkasika-lehti julkaisi aikoinaan mainioita juttuja todella hulluja ideoita. Nykyään lehti on jo historiaa ja hyvä niin, sillä tosimaailma on osoittanut olevansa vielä hullumpi.

11:53 ap.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Urogallus (et al.),

itselleni tuli ensimmäiseksi mieleen tuo sama, että maahanmuuttajia lähestytään väline- eikä ihmisarvonsa kautta ja seuraavaksi vielä ikävämpi eli raaka demokratian halveksunta.

Tuossa ei näy jälkeäkään sen mieltämisestä, myöntämisestä puhumattakaan, että valtioidean muutoksen pitäisi millään lailla käydä demokraattisen prosessin läpi. Kunhan häntä raijataan maa täyteen muuttajia niin johan juntti suvaitsee tai se itkee ja suvaitsee.

11:59 ap.  
Blogger edsel kirjoitti...

"Kirjallinen tervetulopaketti voisi sisältää materiaalia siitä miten Suomessa pärjää."

Kelan konttoreiden osoitteet printattuna ja sopiva määrä lomakkeita valmiiksi esitäytettynä...?

12:39 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

edsel,

mitä mä tästä tiedän, muuttajista erinomaisen iso osa ellei jopa enemmistö ihan oikeasti kyllä tahtoisi hommiin, mutta kun ei osata kieltä eikä työmielessä mitään, se on vähän heikkoa löytää sitä.

Sitten kun on joku viisikin vuotta mennyt sossulla, saa olla erinomaisen kova luu, että siitä enää ponnistaa, kuten kantasuomalaisistakin on nähty.

Asiasta toiseen niin kyllähän noita jos jonkinlaisia tervetuliaisbrosyyrejä on tehty ja jengille jaetaan. En osaa sanoa oliko näin myös raportin laatimisen aikaan vai ovatko ne kertakaikkiaan irrallaan todellisuudesta. Lisäksi tykkään että ovat hyvin naivia ihmisiä, jos luulevat jollain mapilla ratkaisevansa sopeutumisongelmat, varsinkin kun Suomeen sopeutuu niin yksinkertaisesti, että opettelee kielen, hankkii töitä ja odottaa viisi vuotta, että naapurit lakkaavat kyräilemästä.

1:22 ip.  
Blogger edsel kirjoitti...

Juu, ajattelinkin että lomakkeet ovat juuri viranomais/hyväntekijä/ombudsman-olouttajan näkökulmasta se toimivin tapa.

1:29 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Edelleen parhaan tietoni mukaan suurimmassa osassa virkakoneistoa on jo päästy eroon tolloimmasta tainnoksiin hyysäämisestä, vaikka sen samaisen parhaan tietoni mukaan sitäkin lajia kyllä vielä esiintyy.

Se vain on niin, että jos ei osaa mitään, edes kieltä, on aika paha lähteä hommiin minnekään. Asiaa ei auta, että kielikoulutukseen ei edes nyt panosteta riittävästi, vaikka samaan aikaa haaveillaan muuttajamäärien tuplaamisesta, triplaamisesta, quadruplaamisesta ja vaikka mistä.

1:35 ip.  
Blogger Santeri Kyröhonka kirjoitti...

Tuo kielikysymys on kyllä aika kriittinen maahanmuuttajien kotiuttamisessa. Esim. Englannissa on toisen, jopa kolmannen polven siirtolaisia, jotka eivät osaa englantia. Yleensä naisia. Yllättäen nämä henkilöt ovat täysin ulkopuolella englantilaisesta yhteisöstä ja yhteiskunnasta. Sekä työttömiä.

Mutta samaan aikaan Suomessa valitetaan, että työnantajien kielivaatimukset ovat maahanmuuttajille kohtuuttomia...

Mielestäni kielen opettelun olisi oltava oleskeluluvan kriteeri. Jos et edes yritä opetella kieltä, ei oleskelulupaakaan heruisi.

Tietysti on paljon helpompaa jakaa paperia kuin tehdä asioiden eteen jotain...

Tai sitten Suomeen vaan halutaan kielitaidoton ja ammattitaidoton ryhmä, jota työnantajat voivat pompotella halunsa mukaan. Jos et osaa kieltä, niin tuskin tiedät oikeuksiasi...

4:42 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Santeri,

en usko että kukaan sellaista ryhmää haluaa. Mulla on sellainen nyrkkisääntö, että milloin näyttää siltä, että tyhmät ihmiset ovat tyrineet, todennäköisesti tyhmät ihmiset ovat tyrineet, eikä muuta selitystä kannata etsiä

5:21 ip.  
Blogger Lurker kirjoitti...

Kieliä on maahanmuuttajan toki hyvä osata, mutta kohtuutonta on että suomen opeteltuaan lääkärinvirkaan päästäkseen pitäisi opetella vielä ruotsikin.

Muuttuisiko poliittinen "ilmasto" raikkaammaksi vain tunkkaisemmaksi, jos äänestysikärajaksi tulisi 16 vuotta?

9:52 ap.  
Anonymous markku_s kirjoitti...

Omien itsekkäiden motiiviensa vuoksi sananvapauden lippua heiluttaviin mitviteihin ei oikein osaa, eikä halua samaistua ;)

10:48 ap.  
Anonymous kirsti kirjoitti...

Tietysti Suomessa asuvan taytyy opetella suomea, mutta kyllä siellä on oikeasti käytännossa kielivaatimukset tosi korkeella. Kun 4 vuotta suomea opiskellut siippani asioi suomalaisten kanssa niin tosi usein kävi niin, etta vastaus oli, kääntyen mun puoleen: Voi apua, emmä osaa englantia – mitä toi sanoi? Ja vaikkei se siipan puhe nyt virheetontä ollut, ennemmäkin pidän tähän syyllisenä suomalaisten vieraspelkoa. Hirveä ujouspaniikkikohtaus hyokkäsi heti päälle, jos korostus oli vähänkin vieras. Ja aiankin mun duunipaikassa siivousfirmassa ei suostuttu edes harkitsemaan kenenkään ei-suomalaisen palkkaamista, vedoten siihen että pomo ”ei osannut englantia”. Kai sen mopin käyton pystyisi demonstroimaan jotenkin muutenkin vaikkei laudaturtason suomentaitoa olisikaan. Kyllä ne asiat selviää jos tahtoa on. Toi jokapäiväinen emmä-uskalla-ulkomaalaiselle-puhua asenne mua huolettaa paljon enemmän kun joku räkänokkaskininen satunnainen huutelu, ja siihen oikasti kyllä tehoaisi se että joutuisi enemmän ulkomaalaisten kanssa tekemisiin. Että sikäli.

7:37 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

Linkit tähän tekstiin:

Luo linkki

<< Etusivu