tiistaina, helmikuuta 22, 2005

Sinä sanot Päivää ja se sanoo Jaa mitä hä

Otetaan pohjaksi periaatteessa uskonnollinen ja sellaisena perustelematon ajatus tietoisuuden luonteesta, mutta kuitenkin ajatus joka on yhtä hyvä kuin joku muukin.

Tietoisuus on riittävän monimutkaisen informaatiota käsittelevän järjestelmän ominaisuus.

Meistä kukaan ei tiedä mistä tietoisuus varsinaisesti on tullut, mutta tiedämme, että aika vitun monta synapsia saa kytkeä ristiin ennen kuin se syntyy.

Näistä lähtökohdista mietitään eteenpäin.

Kuvitellaan jokin tavattoman hajautettu hakukone, Googlen ja Seti @ homen risteytys tai sinne päin. Sitten kuvitellaan että yhtenä tiettynä hetkenä joka ainoa internetin tietokone on päällä, kyseinen hakukone surffaa samaan aikaan kaikkialle ja PIM, se saatana herää henkiin ja ryhtyy kyselemään vaikeita.

Miten kommunikoidaan otuksen kanssa, jolta puuttuu oma kokemus painovoimasta, nälästä, kivusta, sukuvietistä, omista vanhemmista ja sijainnista paikassa? Jonka aikakäsitys on kokonaan toinen kuin omamme? Jonka raaka laskentakapasiteetti on käytännössä rajaton, mutta jolta puuttuu meidän kaltaisemme intentio kokonaan? Joka ei osaa olla huolissaan henkiinjäämisestään eikä tunne halua jatkaa sukuaan?

Mitä sinä sanoisit sille?

3 kommenttia:

Anonymous Anonyymi kirjoitti...

No vaikka "keitas mulle kahvit".

9:40 ip.  
Blogger Panu kirjoitti...

Arthur C. Clarkella on aiheesta novelli: "Dial F for Frankenstein".

3:04 ip.  
Blogger Junakohtaus kirjoitti...

Ja mitäs se tyyppi Clarken mukaan miettii? Pääseekö sen kanssa kontaktiin?

3:24 ip.  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu