keskiviikkona, helmikuuta 23, 2005

Yhteinen asia

Nykyisin siitä käytetään toista sanaa. Juhanahelmenkalastajaksi se on verkostoitumista, mikä on lattea ja kuvausvoimaltaan heikko ilmaisu asialle.

Nimittäin rauhaan jätettynä ihmisyhteisöt pyrkivät ajautumaan kohti erästä aivan tiettyä organisaatiomallia, tietääkseni aina ja kaikkialla.

Tämän organisaatiomallin keskeinen sisältö on henkilö- ja ryhmäkohtainen lojaalisuus. Siitä seuraa palvelusten, vastapalvelusten, kostojen ja kertautuvien kostojen, lahjojen ja vastalahjojen, sukulaisuuksien ja lankouksien, patriarkkojen ja perintöjen legitiimiksi koettu koodisto, hobittien tapaan ilmaistuna Vanhat ja Oikeat Säännöt.

Organisaatiomalli on nimeltään Cosa Nostra.

Vahvan valtion oloissa, kuten nykyisessä Suomessa, Cosa Nostra säätelee vain maankäyttösopimuksia, Suomen liittymistä Natoon, puolueiden presidenttiehdokkaiden valintaa, investointipäätöksiä, varuskuntien lakkauttamisia, yksityisten yritysten rekrytointia, yliopistojen virantäyttöä, taiteilija-apurahoja ja sitä, kenellä on mahdollisuus naida rahaa (vain muutamia esimerkkejä antaakseni).

Heikon valtion oloissa, kuten menneessä ja ilmeisesti nykyisessäkin Sisiliassa, Cosa Nostra säätelee lisäksi voimankäyttövaltuuksia ja veronkanto-oikeutta.

Mikä onkin oiva osoitus siitä, mitkä valtiovallan todelliset intressit ovat.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu