torstaina, lokakuuta 27, 2005

Irtsikka VI, politiikkaa

Bongattu HYY:n Vihreiden edustajistovaaliohjelmasta:

Kulttuuritoimintaa tulee kehittää siten, että alkoholin nauttiminen ei ole itsetarkoitus.

keskiviikkona, lokakuuta 26, 2005

Irtsikka V eli Yhdys Sana Vihre

Nainen hakee miestä, bongattu deitti-ilmosta:

Olethan eläin ja lapsirakas.

maanantaina, lokakuuta 24, 2005

Oikaisu

Alempana oli juttua palkkaeroista ja mitä Etlan tutkija Rita Asplund niistä City-lehdessä sanoi.

Osoittautui, että minä luin tekstiä väärin ja Arawn & Ruupert oikein.

Rita Asplund antoi ystävällisesti luvan julkaista vastauksensa meilillä pyytämääni tarkennukseen. Julkaisen sen tässä sellaisenaan:

On mukavaa huomata, että ainakin jotkut jaksavat edelleen keskustella miesten ja naisten palkkaeroista - asiallisella tavalla.

Suomessahan on tehty jonkin verran tutkimusta miesten ja naisten palkkaeroista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Yleensä on selvitetty, kuinka suuri osa keskipalkkojen mies-nais-eroista johtuvat siitä, että (a) miehet ja naiset poikkeavat toisistaan (henkilökohtaiset ja/tai työhön liittyvät taustatekijät) ja/tai (b) miehiä ja naisia palkitaan samoista ominaisuuksista eri tavalla. Jälkimmäinen selitys saa kauttaaltaan eniten tukea.

Toisaalta, kun näissä laskelmissa ottaa huomattavan määrän taustatekijöitä huomioon, niin miesten ja naisten väliset palkkaerot yleensä pienenevät - jopa varsin rajusti. Tämä tietysti johtuu siitä, että mitä enemmän taustatietoja huomioidaan niin sitä samantyyppisempiä miehiä ja naisia verrataan keskenään. Ääritapauksessa pääsemme tilanteeseen, jossa vertailuryhmässä on enää muutama nainen ja mies (sama työpaikka, samat tehtävät, sama koulutus ja kokemus, jne.) eikä tällöin pitäisi enää esiintyä palkkaeroja (lisäksi lainvastaista, jos näin on).

Jos kerran myös lakien mukaan miehille ja naisille pitää maksaa sama palkka, niin miksi palkkaeroja kuitenkin esiintyy? Siihen löytyy monta vastausta:
(a) työmarkkinoilla esiintyvä segmentoituminen (mies- ja naisvaltaisia toimialoja, ammatteja, työpaikkoja, jne.). Segmentoituminen on osittain vapaan valinnan tulos (nainen tai mies aidosti preferoi tiettyä ammattia, vaikka tietää, että paremman palkan saisi, jos valitsisi toisin). Näitä "eroja" on yritetty ratkaista esim. työn arvottamisella: onko sairaanhoitajan ja insinöörin työt eriarvoisia ja siksi eri palkka on perusteltavissa?
(b) urakehitys: naisilla on katkonaisempi ura ja heikommat uramahdollisuudet (osittain myös tässä tietoinen valinta - nainen ei halua välttämättä johtajaksi, koska tietää, että perhe-elämä kärsisi siitä aika lailla, jne.)
(c) osa urakehitysproblematiikkaa on myös se, että naiset ja miehet sijoittuvat eri tavalla palkkaluokissa ja nimikkeissä. Usein palkkasopimusjärjestelmässä määritellään työtehtävien palkkaluokat tarkasti eli riippuen kokemuksesta yms. sinut sijoitetaan tietyssä työssä tiettyyn palkkaluokkaan (taitaa yleensä olla esimies, joka arvioi kykyjäsi ja siten vaikuttaa siihen, mihin palkkaluokkaan sijoidut). Hämmästyttävää on, että naiset AINA dominoivat palkkaluokkien alahäntää ja miehet sen ylähäntää! Sitten on vielä nämä nimikkeet: jos naiselle ei haluta maksaa samaa palkkaa (suurin piirtein samoista töistä) niin voihan aina keksiä naiselle uusi matalamman palkan nimike tai miehelle uusi korkeamman palkan nimike. Otetaan esimerkkinä myymälät: miksi myymälän hoitaja on useimmiten mies korkeammalla palkalla vaikka samantyyppisiä tehtäviä hoitaisi joku nainen. Eli miehelle usein annetaan joku "vastuuta heijastava" titteli. Tätä tukee myös se, että jos vapautuu paikka, jonka hoitaja on ollut mies mutta tilalle palkataan nainen, niin joko heikennetään asema (titteli) tai maksetaan matalampi palkka kuin edeltäjälle. No, nämä ovat kärjistyneitä esimerkkeja mutta tosielämässä ei kovin harvinaisia. ELI, tähän tilanteeseen viittasin haastattelussa.
Toista vaihtoehtoa eli "vai tarkoititko naisten tekevän vähemmän vaativaa työtä kuin samalla tittelillä työskentelevät miehet, jolloin perusteetonta palkkaeroa ei oikeastaan olisikaan" on tilanne, jota en pysty edes kuvittelemaan. Mutta jos eteesi tulee tällainen tilanne joskus, niin kerro ihmeessä....

Ystävällisin terveisin
Rita Asplund
*

---------------

Tämmöistä se on. Paljon kun riehuu, sattuu huteja mukaan. Seison korjattuna, mutta kiinnitän kansakunnan huomiota siihen, että kokonaiskuva kaikesta huolimatta on varsin monimutkainen.

torstaina, lokakuuta 20, 2005

Parempi varsta häärää kuin vaaksa viiraa

Kunnon sotamies Shveikin seikkailuissa on kohta, jossa Shveik kertoo ajastaan hullujenhuoneella. Se oli ollut Shveikin elämän kauneinta aikaa, koska siellä sai tehdä kertakaikkiaan ihan mitä halusi ja kaikesta pidettiin huolta. Sai kiivetä pöydille alasti ja puhua täsmälleen mitä tahtoi, sai jättää pyllynsä pyyhkimättä jos huvitti ja hoitajat tulivat tekemään sen jne jne.

Tämä tuli mieleeni, kun luin tenttikirjastani, että meikkimainoksia katsova nainen omaksuu lesbisen vampyyriposition. Voitte lukea sen uudestaankin: meikkimainoksia katsova nainen omaksuu lesbisen vampyyriposition ja tämä on tiedettä eikä mitään paskanjauhantaa.

Tuon luettuani ymmärsin, että väikkärin väsättyään saa sanoa ihan mitä saatanan tahansa tahtoo ja koko ympäröivä maailma kokee velvollisuudekseen ottaa sen tosissaan. Mitään niin hullua ei voi murjaista etteikö muutama sata opiskelijaa vuodessa joutuisi sitä opettelemaan. Täydellinen vapaus!

Minä esimerkiksi olen sitä mieltä, että bloggaamisessa intersubjektiivinen diskurssi monistuu foucaultilaisittain määritellyn Toisen ja saussurelaisen metadiskurssin differentaatioksi sillä samalla vitun hetkellä, kun painan entteriä, ettekä te apinat mahda sille yhtään mitään!

------------

Otsikko on aito sitaatti dorkalan tupakkahuoneesta. Muuan tuttava kävi vähän lepäämässä pöpilässä vaivoistaan (jotka olivat lukuisat) ja siellä oli mies, joka ei koskaan puhunut mitään, paitsi yhden ainoan kerran tämän lauseen. Amen.

keskiviikkona, lokakuuta 19, 2005

Via Panu

1) Kuinka kauan olet lukenut Junakohtausta?
2) Miksi aloit lukea sitä?
3) Miksi luet sitä yhä?
4) Mikä siinä on parasta?
5) Mikä siinä on huonointa?
6) Sanoiko Pii Poo Hii Hoo?? Miksi?
7) Ovatko jutut yleensä liian pitkiä, sopivan pitkiä vai liian lyhyitä?
8) Mitä aiheita käsitteleviä juttuja luet mieluiten?
9) Mitä aiheita käsittelevät jutut kiinnostavat vähiten?
10) Päivitetäänkö sitä kyllin usein?
11) Mitä haluaisit vastedes lukea Junakohtauksesta?

Jatkakaa.

Edit: mähän otin tän listan Panulta suoraan ja kuutosena oli, että oletko tähän koukussa. Ihan älytön kysymys, kuka kumma muka Junakohtaukseen olisi koukussa. Alkoi hävettää.

tiistaina, lokakuuta 18, 2005

Media markkinoilla revisited

Varmaan muistatte miten dissasin Hannua ja Merviä tossa keväällä?

Nyt on taas tullut aika palata astialle. Joudun käyttämään sitä saatanan opusta erään kurssin materiaalina ja voi perkeleen perse että on riesaa, kun mikään, siis yhtään mikään, ei ole järkevällä paikalla eikä sisällysluettelosta pysty lainkaan päättelemään mistä kohtaa lähtee esseensä emmeitä hakemaan.

Kunhan tämä työ on tehty, en enää sitä kirjaa tarvitse ja muutenkin mulle tulee paha olla kun joudun pläräilemään sitä ja katselemaan keväisiä alleviivauksiani.

Niin että: se kirja lähtee pyssyradalle. Paskaksi ammutun plarin laitan kehyksiin ja lahjoitan ainejärjestön biletilan seinälle. Tämä on lupaus.

Hakukoneita varten:

Nieminen, Hannu ja Pantti, Mervi: Media markkinoilla. Helsinki 2004, Loki-kirjat.

maanantaina, lokakuuta 17, 2005

Naisen euro on euro

City 20/2005, 28:

"Kun verrataan samassa työssä olevia naisia, ovat palkkaerot olemattomia.Palkkaerot selittyvät eri nimikkeillä. Yllättävää kyllä, mutta naiset ja miehet saattavat tehdä täysin samaa työtä eri nimikkeiden alla", selittää [Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Rita]Asplund.

Ihan vaan muistutukseksi taas kerran.

Vaikka sama se on. Sitä 80 senttiä on hoettu niin pitkään ja hoetaan jatkossakin.

tiistaina, lokakuuta 11, 2005

Kukapa muukaan

Albert Rosenfield
You're Agent Albert Rosenfield, the snide and
superior forensics expert. Your tongue is
sharper than your scalpel, and it doesn't take
long for people to start hating you for your
supercilious quips, but you are the very best
at what you do. You don't suffer fools gladly,
but you give respect when it's due. In fact,
you're a good guy at heart, but so wedded to
your sarcasm that you can rarely stand to treat
people kindly.


Which Twin Peaks character are you?
brought to you by Quizilla

Lapsia ja vajaamielisiä kuuluukin kusettaa

Joku tommonen manselainen putiikki näkee hyväksi järkätä kilpailun.

Kilpailun tehtävät kaikessa vaatimattomuudessaan ovat

1. Kehittää Veikkaukselle uusi peli ja suunnitella sen brändäys
2. Keksiä kauppakeskukselle toimiva ja taloudellinen tapa ihmisten ostosten roittaamiseen pitkin poikin sekä
3. suunnitella Ilkalle nuorisoliite

Palkaksi saa osallistumisen ilon ja voittajatiimi tontun verran monikansallista valuuttaa. Kaikkien töiden kaikki oikeudet jäävät toimeksiantajalle.

Kelatkaa: voittajatiimille tonni, muille lämmintä kättä. Kaikki oikeudet toimeksiantajalla.

Jos mä nyt jotenkin keksisin Veikkaukselle uuden, vitun hyvän pelin, en ehkä ihan tontulla siitä konseptista luopuisi.

sunnuntaina, lokakuuta 09, 2005

Arvoitus

Niitä ei pidä antaa lasten käsiin.

Niitä pitää käyttää huolellisesti ja ainoastaan tositarpeeseen tai erikseen järjestetyssä tilanteessa harjoitteluun.

Kun niitä ei käytetä, ne pitää säilyttää kaapissa purettuna osiin, mielellään lukkojen takana.

Niiden turvallista käyttöä pitää harjoitella.

Niiden käyttäminen voi olla tosi hauskaa.

Mikä se on?

Vastaus kommenteissa.

torstaina, lokakuuta 06, 2005

Härifrån tvättas

Meidän tiedekunnassa on kerran kuussa tenttipäivä ja otin opintosuunnitelmani rungoksi, että kerran kuussa myös käydään tentissä. Väki piti tätä vähän suuruudenhulluna ja suhtautui epäillen.

Itsekin suhtauduin epäillen, ei siinä mitään, mutta kai sitä pirulauta on tarkoitus opiskella kun kerran yliopistoon on karmealla vaivalla hankkiutunut. Ajattelin, että jos teen työtä sen verran, minkä olen työtä tottunut maailmassa tekemään, saatan hyvinkin selvitä.

Eka kirjatentti oli syyskuussa ja ikävä kyllä joudun myöntämään, että lukeminen siihen ei oikein sujunut. Työnteko meni semmoiseksi rääppimiseksi, en saanut kunnon tahtia enkä ryhtiä tekemiseen vaan luin silloin tällöin, sieltä täältä, ja menin tenttiin melkoisen masennuksen vallassa. Vastasin, mitä vastasin, ja lähdin kotiin miettimään, että tämä taisi nyt mennä harjoituksen merkeissä ja ensi kerralla tiedän paremmin.

Tulokset tulivat eilen ja siitä rapsahti nelonen. Asteikolla yhdestä viiteen.

Mä rupean jatkossa tenttimään kaksi palikkaa kerralla. Ei noita ole mitään syytä pantata jos se tollalailla menee. Asiallisella valmistautumisella multa olisi mennyt siihen ekaan tenttiin 20 minsaa per kirja eli työaikaa tunti (nyt meni puolitoista, kun jouduin säveltämään ja pohtimaan)ja tenttitilaisuus kestää viisi.

Pikkaisen tämä koettelee uskoa akateemiseen sivistykseen, mutta kaikkeahan ei voi saada. Ehkä fiksuunnun, ehkä en, mutta laput saan kumminkin. Amen.

tiistaina, lokakuuta 04, 2005

Toinen tapaus

Kuten tiedätte, tai ette tiedä, seinähullulla oli alunperin ihan konkreettinen merkitys. Se tarkoitti ihmistä, jota jouduttiin pitämään kahleilla seinässä kiinni, koska muuten se olisi tehnyt vahinkoa itselleen ja muille.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on keksinyt sanoa seuraavaa: "Kysymys on siitä, että EU:n uskottavuudelle ja turvallisuudelle Turkin jäsenyys on ehdottomasti paras ratkaisu.".

Tässä pitänee vähitellen hakea sitä reserviläiskiväärin lupaa ja ryhtyä puuhaamaan Punavuoren vapaavaltiota, koska eihän tuollaisen heebon hallinnossa kerta kaikkiaan voi elää.

lauantaina, lokakuuta 01, 2005

Ämmä on menettänyt järkensä

Suomi ja Venäjä jakavat tällä hetkellä ideologisesti samat päämäärät: demokratian, ihmisoikeudet, oikeusvaltion ja hyvän hallinnon ja monta muutakin periaatetta.

Sanoo Hesari.

Näin haastelee presidenttimme Halonen. Sulkekaa hänet pimeään huoneeseen ja laittakaa polvitaipeisiin iilimatoja imemään sairas veri pois.